Hogyan történik?

Mivel a bélelés kulcsfaktora a felhasznált gyanta, illetve annak kötési ideje, ezért mindent úgy kell előkészíteni, hogy a bekeveréstől számított kötési idő előtt a bélés a befogadó csőbe kerüljön.

Ennek érdekében a már megtisztított vezeték közvetlen közelében, az előkészületek:

  • vákumgenerátor, kompresszor, készenlétbe helyezése
  • a bélés méretre vágása, vákumozása,
  • a gyanta kimérése és bekeverése
  • a bélés impregnálása (átitatása)
  • a kezelt bélésanyag kifordító dobba helyezése

Ettől a ponttól indul gyakorlatilag a bélelés maga. Az általunk használt technológia neve:

Csőbélelés KIFORDÍTÓ EGYSÉGGEL

Az eszköze a kifordító dob, mely egy üvegszálerősítésű víz és légmentesen zárható kerekeken mozgatható henger.

Az egyik végén található egy nagyobb méretű nyílás, a bélés behelyezésére, és az eljárás ellenőrzésére. A másik végén egy adapterekkel változtatható méretű csővég szolgál  a bélésvég rögzítésére. Ez a vég marad a kezelési ponton és a dobba feltekert másik vég, a bélés teljes hosszával egyetemben kerül a felújítandó csőbe.

A bejuttatást sűrített levegővel végezzük, a dobban megnövelt légnyomás a szelep kinyitásakor gyakorlatilag belövi a bélésanyagot. Mivel az egyik végpont, a dob csőréhez van rögzítve, (ráhajtva a csőre, mint egy mandzsetta) , a bélés a nyomás hatására előre halad, a rögzítés miatt kifordul és igy a ragacsos gyantás fele kerül a csőfalhoz, a sima polimer borítás padig belülre. A teljes hossz eléréséig két rétegben halad, majd a javítandó szakasz végén az utolsó cm-ek is kifordulnak – a bélés a helyén van.

Ebben az állapotában a bélés még összeesne, ezért a sűrített levegővel a nyomást fenn kell tartani, hogy a bélés a csőfalhoz feszüljön, és annak alakját felvegye, anyagához hozzákössön.

Ezt a 0,5-1 bar nyomást mindaddig fenn kell tartani, amíg a gyanta térhálósodása, kikeményedése be nem fejeződik.