Mi az a bélelőpárna?

Egyszerűbb nevén bélés, angol nevén Liner

A bélés egy előre összevart hengerpalást, melynek anyaga tűnemezelt poliészter filc. Ezt, a hordozóanyagot típustól függően 1-2 mm vastag polimer réteg borítja (PU, PP, PUR).

A gyárból különböző átmérőjű tetszőleges hosszúságú béléshenger érkezik, melyet a helyszínen vágunk méretre.

A bontás nélküli csőbéleléshez a bélés anyagának és borításának jellemzői alapján különböző bélelés típusokra specializált bélelőpárnát-hengert különböztetünk meg.

  • SANIKOM MainLine Liner – PP-borítású – nagyobb terhelési igényű alapvezetékekhez
  • SANIKOM Inhouse Liner SX2, 3mm PUR-borítású – több elhúzást tartalmazó nagyobb hajlékonyságot igénylő, jobbára épületen belüli béleléshez
  • SANIKOM 3D SX3 (3,3mm) és SX4 (4,5mm) Liner PU-borítású – a felújítandó vezetékhosszon belül átmérőváltozások esetén, ill. nem standard vezetékméretek, vagy deformált csőalak esetén.

A bélést kifordított, száraz állapotban tároljuk, és a helyszínen itatjuk át az epoxigyantával, mely a gyanta megszilárdulása után a bélés statikus merevségét és fizika jellemzőit adja.

Az egyszerre bélelhető maximális hossz, a belövést végző un. kifordító dob méretétől és a bélés átmérőjétől függ.

Az általunk alkalmazott berendezések átmérő értékei DN 50-350mm ennek függvényében a bélelhető maximális hossz 150m-50 m.

A bélés filc anyaga olyan szerkezetű hogy a folyékony gyantát magába zárja, egyenletesen eloszlatva és a kikeményedést követően egy új-kompozit anyagot alkot vele. Ez az új “cső” a régi, befogadócső falához tapad a gyanta által, elfedi a repedéseket kismértékű szétcsúszásokat, anyaghiányokat.

Magasfokú ellenállóságot tanusít vegyszerek és kemikáliák, szennyvíz és kőolajszármazékok hosszú sorával szemben.

A bélés csőbejuttatására speciális technológia létezik, hiszen a bélelés során az átitatott, gyantás felével befelé néző hengert, ki kell fordítani.