Általános ismertetés

A különböző típusú csővezeték-hálózatok felmérésére és diagnosztikájára régóta ismert eljárás  az úgynevezett boroszkópos rendszerű optikai vizsgálat, mely technológia kifejlesztése már több évtizedes múltra tekint vissza.

 

ÁLTALÁNOS ISMERTETÉS

A technológia kifejlesztése Narinder Kapany és Brian O’Brien nevéhez köthető, akik 1960-ban készítették el az első nem rugalmas, boroszkópos eszközt.

A boroszkóp megnevezés gyakorlatilag ugyanazon eljárást takarja, mint a gyógyászat területén használt endoszkóp, azaz különböző testek nehezen hozzáférhető üregeibe juttatott és ott távolról irányított kameraegység használatával alkalmazható, képalkotásra és rögzítésre lehetőséget biztosító eljárás.

A technológiai lehetőségek fejlődésének következtében a piacon elérhető eszközök egyre jobb minőségű, nagyobb felbontású és nagyobb fényerejű termékek létrejöttét tették lehetővé, valamint üvegszálas és egyéb kompozit anyagok felhasználásával fenntarthatóságuk kiemelkedő módon javult.

 

HOGYAN IS MŰKÖDIK?

Képzeljen el egy hosszú vezetéket, melyet távirányítással üzemeltethető kameraegységgel szereltek az egyik végén, míg a másik vége egy forgó kábeldobon helyezkedik el.
A kameraegységbe szerelt, rendkívül nagy fényerejű LED fényforrások biztosítják a tiszta és éles képalkotást.
Ezen boroszkópos kamerarendszerek rendkívüli rugalmasságuk és precíz kontrollálhatóságuk okán képesek a 30 mm-nél nagyobb csővezetékek belsejében gond nélkül haladni és feladatukat teljesíteni egy képzett szakember kezében.

Ridgid SeeSnake RM200 – betolószáras diagnosztikai kamerarendszer

A kamerás felmérési eljárás képessé teszi a Paner Cégcsoport diagnosztikai csapatát, hogy közelről és a helyszínen deríthesse fel a csővezetékek belsejében található állapotokat.
Ez az általunk végzett kamerás felmérés egyszerűsített menete, mindezt bontást nélkülözve, és rendkívül rövid határidő alatt elvégezve.

 

MIÉRT HASZNOS?

Napjainkban, az általunk is alkalmazott berendezések már ún. HD felbontásminőséget is képesek garantálni, melyen eszközök igénybevételével az ejtő- és alapvezetékek vizsgálata rendkívül hatékonnyá vált; anélkül, hogy a csővezeték-hálózatok hozzáférési pontjain kívül egyéb bontási és helyreállítási műveletekre lenne szükség.

Ezen diagnosztikai eszközök alkalmazásával a különböző funkciójú csővezetékek állagmegóvása, azok karbantartása, valamint a vezetékekben található hibák felderítése rendkívül gyorssá és hatékonnyá vált, valamint ezen technológia elengedhetetlen részét képzi minden típusú bontás nélküli csőbélelési eljárásnak.