Megelőzhető a csőtörés! Hogyan?

A BONTÁS NÉLKÜLI BÉLELÉS a megelőzés legjobb eszköze!

Mi is az?  Egy szivárgó, repedezett cső rengeteg anyagi és környezeti kárt okoz, ezért amikor észleljük, azonnal meg akarjuk szüntetni a probléma forrását. De miért kell feltörni a  járdát, leverni az új csempét?

Miért  van rá szükség? Mert a földben-falban futó csöveink elöregedtek, és repedések keletkeztek rajta, anyaga elvékonyodott, illesztései nem tökéletesek vagy egyszerűen mindezt MEG szeretnénk ELŐZNI.

Honnan tudjuk, hogy erre van szükségünk? Mert a szennyvíz, csapadékvíz vagy ipari víz szállítására használt vezetékeink elöregednek, fizikai, geológiai  hatásoknak vannak kitéve, nem látható sérüléseket szenvednek, amelyeknek csak a következményeit észleljük előbb-utóbb.

Mennyire sürgős hogy ellenőriztessük?

0-10 éves vezetékek: habár a skandináv államokban a 7 éves vezetékeket kötelező megelőző intézkedésként átvizsgáltatni, a Magyar viszonyokat figyelembe véve, mi az akut esetek kivizsgálását javasoljuk. Egy frissen átadott medencevíz elvezető cső illesztése is szétcsúszhat a beépítés, burkolás során. Kőművesek, festők, burkolók relikviái maradhatnak a lefolyót követő rendszerben, de egyszerűen anyaghibás cső is létezhet.

10-30 éves vezetékek: közepes kitettség, az ideális kor a megelőző-állagmegóvó digitásis állapotfelmérésre. A fent említett problémák mellett, már számolni lehet néhány duguláselhárítást, átépítést, felújítást követő elmozdulással, sérüléssel. A korosodó illesztések, szigetelések elválhatnak, elengedhetnek. Kialakulnak a vízkő, zsírkő  és egyéb lerakódások. Megjelennek a korrózió jelei, a kialakult lerakódásokon lelassuló áramlás miatt pang a folyadék.

30 év felett: Sajnos kevés esetben beszélhetünk megelőzésről. A csöveink akármilyen anyagból is készültek, a környezeti hatások miatt agg-korúak. Az épületben számos apró javítás, csőszakasz csere történt, ami megbontja a régi egységet, a megbolygatott rögzítések elengednek, a szakaszok összecsúszhatnak, az illesztések elválnak.  A gyártási minőségtől a fizikai surlódásig, rengeteg tényező befolyásolhatja a csőpalást integritását. Az anyagszerkezet elgyengül, jó esetben szivárog, legrosszabb esetben összeroppan. A korrózió, lehulló tárgyak és/vagy a pangó lé hatására anyaghiány (lyukak) keletkeznek. Ezek a csövek gyakran annak a határán vannak, hogy valóban oda vezetik-e a folyadékot, ahova szántuk.

Összegezve, a megelőzés a legjobb és hosszú távon a legolcsóbb megoldás.

Ha már kialakult probléma van, amely lehet illesztések szétcsúszása, repedések, anyagszerkezet gyengülés, kisebb lyukak, törések, benőtt gyökér vagy egyéb szilárd akadály, akkor ennek látható, szagolható jele van. Szakembereink kamerás vizsgálattal megállapíthatják hogy a probléma orvosolható, akkor a sérült cső kibontása és fizikai cseréje nélkül újra működő, egységes vezetéket biztosíthat családja vagy munkatársai számára! Keressen minket bizalommal!