Általános problémák

Szilárd testek, madarak okozta dugulás
A nem megfelelő kivezetőnyílás védelem, pl a tetőn végzett munkálatok, szél, madarak stb. miatt a szellőztetőrendszerekbe kerülő szilárd testek és madárürülék rövid idő alatt képes megszüntetni a kürtőhatást, így a szellőztetés erősen korlátozottá válik, vagy teljesen meg is szűnhet

Szél visszafúvás, szagok
Abban az esetben, ha a szellőztetőrendszerek kivezető kürtői nem védettek a szél-visszafúvástól, könnyen előfordul, hogy a kültéri széljárás megfordítja a levegő mozgásirányát a szellőzőkürtőiben, mely a rendszerben már lerakódott szennyeződéseket visszajuttatja a szellőztetett helyiségekbe, valamint a szellőzőrendszer által elvezetésre kerülő szagok sem képesek elhagyni a szellőztető rendszert.

Beázás
A nem megfelelően védett szellőzőkürtők csapadékos időjárás esetén kockázatot jelentenek a szellőztetőrendszerre nézve, mely extrém esetekben a helyiségekben található elszívókon és amonesztátokon keresztül visszaáramló csapadékvízként jelenik meg, és képes rendkívüli károkat okozni az ingatlanokban.

Párásodás, penészedés, rothadás
A nem megfelelően szellőztetett helyiségek kiemelt kockázatot jelentenek a penészedés kialakulásában, mivel a páradús környezet a gombásodás melegágya, mely hosszútávon akár közvetlen egészségkárosodáshoz is vezethet.