Mivel tisztítunk?

A csővezetékek tisztítását és felületkezelését mechanikai eszközökkel és magasnyomású vízsugárral végzett mentesítési eljárások vegyes alkalmazásával valósítjuk meg.

 

Annak érdekében, hogy a leghatékonyabb megoldást szállítsuk, elengedhetetlen az alapos felmérés annak érdekében, hogy a tisztítás folyamán előforduló lehetséges káreseményeket minimálisra csökkentsük!

 

Általános állapotok a vezetékrendszereken

Azon csőhálózatok esetében, ahol már fennálló elszennyeződés található a csőpaláston és a bekötési pontoknál, ott elkerülhetetlen, hogy a folyadékáramlást gátló lerakódásokat és szennyeződéseket eltávolítsuk!

Erre abban az esetben is szükség van, ha egy alapos kamerás felmérést, vagy bontásnélküli csőbélelést tervezünk kivitelezni; de mindenképpen javasolt megelőző jelleggel, időszakosan elvégezni ezt az állagmegóvás és a jövőben bekövetkező problémák előzetes elhárításának érdekében.

 

 

 

Mechanikai tisztítás

 

A mechanikai tisztítás folyamán több berendezés típust alkalmazunk, melyek rendkívül kifinomult tisztító fejeket vonultatnak fel mindenféle csővezeték anyag és állapot kezelésére.
Ezen eszközök működési elve alapjaiban nem tér el jelentősen a már régóta használt csőgörénynek nevezett eszközöktől, de berendezéseink teljesítménye, az átvihető nyomaték mértéke és a változtatható forgási sebesség jelentős előrelépést jelent alkalmazásuknál.

A forgó-spirál kihajtású FIXALINE® és RENSSI® termékeinknél elérhető változtatható fordulatszám beállításával, valamint a spirál végére felhelyezhető speciális tisztító- és vágószerszámok alkalmazásával a megadott csővezetékátmérő-tartományban (DN50 mm – DN300 mm) ezen berendezések képesek a lerakódások és a szennyeződések jelentős részétől mentesíteni a csővezetékek belső palástját.

FIXALINE Fixer 10 és Fixer 12 berendezések
RENSSI Kábeldob, szerszámok és RCM-10 berendezés

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tisztítás folyamán olyan láncos szerszámokat alkalmazunk, melyek az adott csőszakasz átmérőjéhez igazodva forgásuk közben képesek a csőpalástra feltapadt szennyeződésket úgy leválasztani a felületről, hogy közben nem okoznak fizikai sérülést a csővezeték anyagában, tehát annak belső felületén.

Az ilyen berendezésekhez fejlesztett láncok vegyes anyagokból, és rendkívül sokféle alakban készülnek, így ezek kifejezetten alkalmasak az egyenes és kanyarodó szakaszok (elhúzások) minden pontját elérni, valamint az erőteljes motor és kuplung egység hatékonyan képes a forgó mozgást veszteség nélkül átvinni a szerszámokra.

 

 

Tájékozódjon és tudjon meg többet az általunk használt szerszámok gyártói adatlapjait böngészve:

123456

 

Vízsugaras tisztítás

 

A magasnyomású vízsugárral történő szennyeződésmentesítés (un.: WOMA) már évtizedek óta alkalmazott eljárás a csatornahálózatok tisztítására és dugulásmentesítésére.

A cégünk által elvégzett mechanikai tisztítást kiegészítendő, valamint önálló megoldást is jelentő úgynevezett JETTER rendszerünk több funkciós, felhasználásakor a tisztítás, az átmosás valamint a porózus és puha anyagok vágására alkalmas szerszám igénybevételével rendkívül széleskörűen vagyunk képesek alkalmazni.

A RIDGID KJ-3100 jelű magasnyomású vízsugaras tisztító- és vágóberendezése

 

A RIDGID® gyártmányú KJ-3100 berendezés működtetéséhez a szakértő kezelőn kívül elegendő egy üzemi nyomású ivóvíz csaptelepre történő csatlakozás, mivel a berendezés robbanómotoros működtetésű így az nem igényel külső elektromos betáplálást.

A RIDGID Jetter-hez alkalmazott vágó- és tisztító-fúvókák

A berendezésbe érkező vízmennyiség nyomása a pumpán és tartályrendszeren keresztül jutva jelentősen megnő (150-200 bar), így a hajlékony tömlő végére felszerelt változatos fúvókák alkalmazásával képesek vagyunk:

  • a laza, szemcsés, könnyű szennyeződések kimosására a vezetékrendszerből,
  • a csőpalást felületére feltapadt szennyeződések leválasztására,
  • a csővezetékben rekedt porózus anyagú idegen testek és a vezetékekbe belenőtt gyökerek többségének szétvágására.

 

 

 

Felület kezelés

 

A csőbélelési munkákat megelőző előkészítés elengedhetetlen velejárója a csőpalást belsejének érdesítése és felületének kiegyenlítése.
Annak érdekében, hogy a bélelőpárna megfelelően tapadhasson fel a csővezeték belsejére szükséges a felület mechanikai kezelése, melyet különböző típusú dörzsölő és csiszoló lapok alkalmazásával valósítunk meg.

Attól függően, hogy milyen vezetékanyaggal dolgozunk, ezen szerszámok használatával hasonlóan járunk el, mint a fémtestek festésénel használt előcsiszolás; azaz a bevonatképzést megelőzően a felületi egyenetlenségeket síkba hozzuk a vezetékpalást belső síkjával, valamint az olajos/zsíros szennyeződések okozta „síkos” pontokat érdesítjük vele.

Ahhoz, hogy a csőbélelés telepítését követően az elkészült, egybefüggő, új csővezetékszakasz hosszútávon állja ki az idő próbáját, a bélelőanyag tapadásának és felfekvésének tökéletes biztosítása alapfeltétel!

 

 

A Paner Cégcsoport nem foglalkozik klasszikus értelemben vett duguláselhárítással, de ezen tisztítási eljárásokat az általunk kínált, bontás nélkül végezhető csővezeték-kezelési eljárások folyamán kiemelten fontosnak és elengedhetetlennek tartjuk a megfelelő felületállapot eléréséhez.