Kikeményítési típusok – CIPP

A helyszínen történő kikeményítés angol megfelelője a CIPP.

 

 

A Cured-In-Place Pipe eljárások az 1971-es megjelenésüket követően mára a legszéleskörűbben alkalmazott technológiává váltak a bontás nélküli csővezeték rehabilitáció területén.

 

A CIPP technológia alkalmazása által képessé váltunk egy új, toldásmentes csövet kialakítani már meglévő csővezetékek belsejében.
Az így kialakított új felület szorosan illeszkedik a csőpalásthoz, acélszilárdságú, sav-,korrózió- és hőálló anyagot képez.

 

A vegyes felhasználású, folyadékszállításra használt közmű- és egyéb-vezetékben már jelenlévő és akkut problémák felderítése és javítása hatékonyan és gyorsan végezhető el általa.

 1. A CIPP műveletek első lépéseként elvégzett tisztítás és felületkezelést követően a bontás nélküli bélelés úgy valósul meg, hogy egy műgyantával átitatott, rugalmas, szövet vagy üvegszál bázisú bélelőpárnát juttatnak a csővezeték adott hibapontjára vagy akár egy teljes szakaszra is, majd azt a helyszínen, vegyes eljárásokat igénybe véve kikeményítik.
 2. A bélelőanyagba juttatott műgyanta a tulajdonságainak és az alkalmazott kikeményítési eljárásnak megfelelően akár percek vagy órák alatt képes megszilárdulni.
 3. Miután a bélelőpárna rögzítésre került a végső pozícióba, már csak a műgyanta száradását kell csak figyelembe venni, vagy gyorsítani azt.

 

 

Manapság számos beépítési és kikeményítési módszer kínál választási lehetőséget arra vonatkozóan, hogyan lehet a legjobban megvalósítani egy új, helyben kikeményített cső (CIPP) elkészítését.

A meglévő befogadó csőanyagok és a talajviszonyok azonban befolyásolják a CIPP megfelelő és hatékony telepítését és kikeményítését, amely körültekintő értékelést igényel.

 

A bejuttatott gyantával impregnált bélelőpárna kikeményítésére a naprakész módszerek elvégezhetőek:

  • Környezeti levegő befúvással,
  • Melegített levegő befúvással,
  • Rugalmas fűtőszál elhelyezésével,
  • Meleg víz befúvással,
  • Forró gőz befúvással,
  • Fényhullám alapú rendszerekkel (UV és IR).

 

Bármilyen elhárítást vagy megelőzést választ, a CIPP technológia előnyei korlátlanok!

 

A CIPP-telepítések 40–60%-kal csökkenthetik a költségeket, és kevesebb zavart okoznak az emberekben és a környezetben, mint az ásatási módszerek.

A légnyomás vagy mechanikai eszközök segítségével helyére juttatott bélelőanyag helyszínen történő telepítése magával vonja azt, hogy nincs szükség bontásra, fúrásra és faragásra, és feltárást követő helyreállításra.

Mivel a CIPP egy csövet a csőben hoz létre, a teljes kikeményedést követően a kezelt csőszakasz további 30 éves élettartamot biztosít az eredeti szerkezeti integritás helyreállításával.

 

 

 

 

Az elérhető leggyorsabb és leghatékonyabb munkavégzés megvalósításához, az alábbi kikeményítési eljárásokat alkalmazzák napjainkban:

 

 • Környezeti hős keményítés

 

  • A környezeti hőt felhasználó műgyanta rendszerek egyszerűen kezelhetők, és rendkívül gazdaságos megoldást jelentenek az repedt, törött, anyaghiányos csővezetékek kezelésére.
   A bélelőanyagot gyantával átitatva, majd légnyomással a vezetékpalástra rögzítve, már csak a megfelelő térhálósodási időt kell megvárni, és az eljárás elkészült.
  • Ott, ahol több egymást követő javítási pont sorakozik, ez a rendszer könnyebben alkalmazható azáltal, hogy telepítést követően rögtön folytatható a következő javítás.
   A bélelés további folytatására csupán, bélelőanyagra és gyantára, és kompresszorokra van szükség.
   Így akár egyetlen nap alatt több projektet is képesek vagyunk végrehajtani ugyanazzal a csapattal!

 

 • Légnyomásos és gőzös keményítés

 

  • A gőz- és levegő-keményítésnél, a bélés pontos elhelyezéséhez és a bélelőpárna pontos illesztéséhez sűrített levegő és nagy nyomású gőz berendezés szükséges.
   A telepítés magában foglalja az úgynevezett kifordított bélelés helyére juttatását és illesztését.
  • A légnyomás ahhoz szükséges, hogy a bélelőanyag szorosan a meglévő csőhöz illeszkedjen a szerelés során.
   Ezután, a gőzt levegővel kombinálva a hőmérséklet emelése érdekében, a bejuttatott meleg hatására a műgyanta megkeményedik, és a bélelés elkészült.

 

 • Forró vizes keményítés

 

  • A forró vízzel történő kikeményítés a CIPP béleléstechnológiai eljárások eredeti módszere.
   Miután a bélelés a helyére került és azt hideg víz használatával nyomás alá helyezték, a szakemberek megkezdhetik a meleg víz keringetését a rendszerbe.
  • A bojler és végpontok közötti keringtetés folyamatos vízáramlást hoz létre a bélelés egyik végétől a másikig, és a megfelelő víz-hőmérsékletet a gyanta teljes kikeményedéséig kell tartani.
  • Amikor a bélelés teljesen megkötött, hideg víz segítségével lehűtésére kerül, és a bélelés elkészült.

 

 • Fényhullám alapú keményítés

 

  • A fényhullám alapú térhálósítás (LWC-Light-Wave-Curing) a napjainkban ismert leggyorsabb és legfejlettebb berendezés a CIPP bélelések piacán.
   A „fotopolimerizációs reakciónak” nevezett kötési folyamat az, ami a gyantát folyékony halmazállapotából szilárd állapotúra változtatja.
   Az ultraibolya vagy infravörös sugarak (UV/IR) a bélelőanyagra felvitt térhálósodó gyantát besugározzák, annak érdekében, hogy a gyanta rövid időn belül kikeményedjen.
  • Az UV/IR-sugárzással térhálósítható gyanta monomerekből, oligomerekből, fotopolimerizációs iniciátorokból és egyéb adalékanyagokból áll.
   A fotoiniciátor a megfelelő rezgésű fényhullámoknak kitéve kémiai reakción megy keresztül, amely lehetővé teszi, hogy független oligomereket és monomereket egy bonyolultabb láncba kapcsoljon.
  • Ezeket a láncokat polimereknek nevezzük.
   Ezzel a fotopolimerizációs reakcióval tárgyakat és anyagokat kikeményítve száríthat, ragaszthat és festhet.

 

Annak érdekében, hogy a folyadék- és légszállításra használt csővezeték-hálózatok tekintetében elkerülhetőek legyenek a feltárással és bontással járó költséges és időigényes műveletek, a Paner Cégcsoport teljes körű megoldást szállít magán- és társasházak, ipari- és közösségi ingatlanok és épületgazdálkodási szervezetek részére.

 

 

MIÉRT NE BONTSON?!

 

 

 

 • Mert sok esetben ez haszontalan és idejétmúlt, fennakadásokat okoz a vezetékhálózat használatával kapcsolatban, és kellemetlenségekkel jár a környezetre nézve!

 

 • Lakóingatlanok és ipari felhasználású épületek esetében a közmű-hálózatokkal járó munkavégzés minden esetben tetemes anyagi befektetést és jelentős időráfordítást igényel.
  Kerülje el ezeket az állapotokat és gondolkozzon olyan eljárás alkalmazásán mellyel pénzt és energiát takaríthat meg!

 

 • Nincs szükség a falak, burkolatok szétverésére, a födém vagy épület alapzatok feltárására, termelés vagy funkció korlátozására és heteken vagy hónapokon keresztül tartó kaotikus állapotok elszenvedésére, melynek során mind a komfort, mind a termelőképesség kiemelten érintett!

 

 • A Paner Cégcsoport által alkalmazott eljárások egyáltalán nem, vagy csak jelentéktelen méretben igényelnek bontási, feltárási és helyreállítási műveleteket, és ezek is csak rendkívül rövid időszakra szükségesek!

 

 • A csővezetékhálózat kialakított hozzáférési pontjait és a vizesblokkok bekötéseit használva -bizonyos esetekben a WC-t felszedve- vagyunk képesek a régi, elhasználódott csapadék- és szennyvíz elvezetésre szolgáló csővezetékek belsejébe található hibák kijavítására, vagy akár a teljes vezetékrendszer újra bélelésére!

 

 • Kifinomult, és precíz eljárások alkalmazásával, olyan megoldásokat tudunk biztosítani a minket megkereső ügyfelek számára, melyekre több évtizedes szavatosságot áll módunkban szavatolni az alkalmazott technológiához mérten, és garantáltan kiemelkedő hatásfokkal működő vezetékrendszereket készítünk el környezettudatos módon!

 

 • Mert nincs zaj, kosz, hulladék!

 

 • Mert nem kell fúrni és faragni!

 

 • Mert nem is nagyon fog találkozni kollégáinkkal, hiszen Mi a munkafolyamataink alatt jobbára távvezérlést használva, rendkívül gyors időtartam alatt végezzük el megbízásaink teljesítését!