Huzatfokozók típusai

A Gravi-Szell huzatfokozó egy rögzítő aljzatból és egy forgó sapkából álló, rozsdamentes acélból készített, huzatfokozásra és szellőztetésre használható univerzális szerkezet.

Működési elve azon alapul, hogy a környezeti szélmozgás forgásba hozza a szerkezet forgó sapkáját, melynek speciálisan kialakított, vitorlaszerű lapátozása a ventilátor lapátokhoz hasonlóan a forgás következtében szívóhatást képez a kürtőre, azzal a különbséggel, hogy a gravitációs rendszerű huzatfokozónál a ventilátor lapátot (azaz a forgó sapkát) nem egy villanymotor, hanem a szél mozgása hajtja meg.

Az  hibrid rendszerű, villanymotorral szerelt huzatfokozó rendszerek esetében a rögzítő aljzatba beépített villanymotor által fogatott ventilátor biztosítja a huzatfokozó sapka folyamatos forgását.
Az elektromos szellőztető ventilátorok alkalmazásával a termék ötvözi a kimagasló légcserélő-teljesítményét és a huzatfokozó állandó, ingyenes szellőzését.

Ennek megfelelően két elemből tevődik össze:

  • egy huzatfokozóból és
  • egy alacsony fogyasztású szellőztető ventilátorból.

 

A Gravi-Szell alacsony fogyasztású szellőztető ventilátorának tetszőleges üzemeltetése a huzatfokozó teljesítményétől függetlenül biztosít egy kívánt fix légszállítási mennyiséget, mellyel párosul a huzatfokozó természetes szélmozgást hasznosító szellőztetése akkor is, mikor az elektromos szellőztető ventilátor nem üzemel.

 

 

 

Elsődleges jellemzője, hogy minél erősebb szelek érik a sapkát, annál nagyobb sebességgel forog és annál jobb légcserét biztosít.

 

Másodlagos jellemzője, hogy teljes szélcsendben is, a szellőztetni kívánt helyiség és a külső hőmérséklet különbsége miatt kialakuló természetes levegő feláramlásának a huzatfokozó akadály nélküli szabad távozást biztosít, azaz a meleg levegő szabad feláramlásával megvalósulhat a tüzelő kémények esetében is ismert természetes kéményhatás miatti légcsere.

A Gravi-Szell huzatfokozó forgó sapkája különleges, vitorlaszerűen kialakított lamellázásnak köszönhetően már kis szelek hatására is el kezd forogni.

A forgó sapka vitorlaszerű lapátozása nem csak érzékennyé teszi a huzatfokozót a szelekre, de az így kapott öblös, turbánszerű forma nagyobb légmennyiségek szállítását is lehetővé teszi.

A forgó sapka belső merevítéseként három darab, 120°-onként elhelyezett merevítő láb szolgál, mely a legerősebb szelek esetén is biztosítja a szerkezet stabilitását, valamint tömör lapja megakadályozza a bukószél visszatorlasztó hatását és véd a szerkezet beázása ellen.

A rögzítő aljzat egyrészt a huzatfokozó felszerelésére szolgál, másrészt rögzíti a Gravi-Szell huzatfokozó alapelemét, a 120°-onként merevített, támasztó siklócsapágyazású olajtartó hüvelyt.

A forgó sapka könnyed forgása érdekében, az olajtartó hüvelybe elhelyezett 12 mm átmérőjű tengely a támasztó siklócsapágyra ül fel, mely így nem csak minimális súrlódási veszteségű forgást tesz lehetővé, de megadja a szerkezet elnyűhetetlen jellegét.

Gravitációs rendszerű huzatfokozók
Hibrid (elektromos rásegítésű) rendszerű huzatfokozó