Általános problémák

Az épületek szellőztetését ellátó rendszerek túlnyomórészt az alábbi problémákkal szembesülnek üzemeltetésük során:

 

Költséges üzemeltetés

Az elektromos meghajtású szellőztetőmotorok működéséhez felhasznált energiamennyiség jelentős mértékben is érintheti az épület üzemeltetési költségeit, valamint ezen rendszerek folyamatos karbantartást és felügyeletet kívánnak amellett, hogy tűzvédelmi szempontból is külön figyelmet kell szentelni rájuk.

 

 

Dugulások, madarak okozta problémák

A szellőztetőrendszerekbe kerülő szilárd testek és madárürülék rövid idő alatt képes megszüntetni a kürtőhatást, így a szellőztetés erősen korlátozottá válik, vagy teljesen meg is szűnhet.

 

 

 

Zajos motorok

A motoros meghajtású rendszerek folyamatos működésük mellett nem elhanyagolható zajt és rezgést hoznak létre környezetükben, mely jelentős komfortvesztéshez vezet.

 

 

 

Szél-visszafúvás, szagok

Abban az esetben, ha a szellőztetőrendszerek kivezető kürtői nem védettek a szél-visszafúvástól, könnyen előfordul, hogy a kültéri széljárás megfordítja a levegő mozgásirányát a szellőzőkürtőiben, mely a rendszerben már lerakódott szennyeződéseket visszajuttatja a szellőztetett helyiségekbe, valamint a szellőzőrendszer által elvezetésre kerülő szagok sem képesek elhagyni a szellőztető rendszert.

 

 

Szellőzőrendszer beázás

A nem megfelelően védett szellőzőkürtök csapadékos időjárás esetén kockázatot jelentenek a szellőztetőrendszerre nézve, mely extrém esetekben a helyiségekben található elszívókon és amonesztátokon keresztül visszaáramló csapadékvízként jelenik meg, és képes rendkívüli károkat okozni az ingatlanokban.

 

 

Párásodás, penészesedés, rothadás

A nem megfelelően szellőztetett helyiségek kiemelt kockázatot jelentenek a penészedés kialakulásában, mivel a páradús környezet a gombásodás melegágya, mely hosszútávon akár közvetlen egészségkárosodáshoz is vezethet.

 

 

A hatékony és higiénikus légcsere biztosításának érdekében fontolja meg, hogy a célnak legmegfelelőbb huzatfokozó tipust alkalmazza ingatlana, társasháza vagy ipari- és közösségi tereinek szellőztetésére, melynek megvalósításához a Paner Cégcsoport áll szíves rendelkezésére!