Általános ismertetés

A huzatfokozókat Franciaországban kísérletezték ki, és lassan 50 éve alkalmazzák az Európai Unióban.

A termék a Venturi (szél-erő) elven működik, kitűnően optimalizálva a huzatot a szellőzőrendszerekben, és egyúttal a levegő visszaáramlását is teljes mértékben megakadályozza.

A készülék a természetes szellőzést használja ki a felügyeletet és ellenőrzést igénylő (pl. elektromos ventilátor, bonyolult központosított rendszerek stb.) rendszerekkel szemben.

A gravitációs és elektromos huzatfokozók egyszerű, olcsó és megbízható megoldást biztosítanak lakóingatlanok, társasházak valamint ipari ingatlanok elavult központi szellőzőberendezéseinek kiváltására.
A gravitációs rendszerű termékek működését a környezeti szélmozgás biztosítja, könnyen alkalmazható olyan helyeken is, ahol villamos tápellátás nem áll rendelkezésre.
Az elektromos rendszerű termékek esetében az eszközbe beépített ventilátormotor akár a teljesen szélcsendes időben is képes működtetni a forgósapkát, mely így tökéletesen ellátja feladatát.

Kis befektetés árán, folyamatos működése révén, az ingatlan használói által közvetlenül érzékelhető életminőség javulást nyújt a szerkezet által biztosított szüntelen légcsere.

Korszerűsíthetők vele természetes gravitációs szellőzők, véget vetve a felépítmények rendszeres beázásának, madarak szellőzőbe történő befészkelésének.

Gazdaságos alternatíva központi elszívómotorok cseréjére, hiszen működő vagy akár leállított energiafaló motorok leváltása esetén is gyakorlatilag fenntartási költség nélkül  biztosítható az épületek és helyiségek légcseréje.

Használatának elterjedését több pozitív tulajdonságának is köszönheti:

 • Elsődlegesen méreteiben megfelel több uniós ország standard szellőző méreteinek, ahol már bevett szokás a higiéniai szempontból is szükséges szellőztetés alkalmazása,
 • Megfelel a mindenkor aktuálisan  Európai Uniós normáknak és követelményeknek,
 • Zajtalanul működik, madárhálóval felszerelt, felügyeletet nem igényel, energiát nem fogyaszt (gravitációs rendszerek esetében)
 • Tisztításkor és karbantartáskor könnyen levehető és visszahelyezhető az oldható kötésnek köszönhetően (szorítóbilincs).

 

 

Amire már használják:

 • Társasházak: a központi szellőztetés biztosítása
 • Közösségi ingatlanok: folyamatos, higiénikus légcsere biztosítása
 • Terménytárolók, csarnokok: por, pára elszívása, szellőztetés
 • Mellékhelyiségek: szagelszívás, dohosodás megszüntetése
 • Pincék: párásodás, penészesedés, rothadás elkerülése
 • Vendéglátóhelyek: dohányfüst elszívás, állandó szellőztetés
 • Konyhákban: szagelszívás

 

A huzatfokozó rendszer az épület biztonságát, higiéniáját és a lakók komfortérzetét hivatott megteremteni.
Speciális formáját fizikai kutatások eredményeképpen, pontos matematikai számításokkal kísérletezték ki.