Állagmegóvás és hibaelhárítás

A csővezetékek állagmegóvásának jogos igénye nem igazán terjedt el a köztudatban, hiszen ezen rendszerek szabadszemmel nem láthatóan helyezkednek el, ezért nem is igazán foglalkozunk velük egészen addig, amíg egy hibajelenség okán ez nem válik elkerülhetetlenné.

 

Állagmegóvás:

 

A csővezetékek anyagától és felhasználási típusától függően változik a vezető problémaforrás a folyadékelvezető és légszállításra használt rendszerekben.

Elsősorban az elkerülhetetlenül  megjelenő és felépülő vízkő, valamint szennyvízrendszerek esetében a zsírkő szennyeződés okozza a legfőbb problémát, melyek átmérőveszteséget okozanak, ami később dugulást is képes könnyedén előidézni.

A másodlagos problémaforrás a különböző idegen testek megjelenése és beágyazódása a vezetékekrendszerekbe.
A nedves törlőkendők, a konyharuha/szivacs, de akár építési törmelékek, vagy személyes használati tárgyak is jelentős torlaszt képesek okozni a folyadékelvezető rendszerekben.

A szellőztető és elszívórendszerek esetében a zsíros, szálló por, valamint az olajgőzös filmréteg képződés jelenti a fő problémaforrást.

 

Az egyre idősödő vezetékek kezelése folyamán szerzett szertegágazó tapasztalaink alapján kijelenthetjük, hogy ezen változtatni kell, hiszen Mi a nem látható helyek látható problémáit kezeljük!

Amint egy hibajelenség előállt, már késő csak duguláselhárításon gondolkozni, ezért rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a csővezetékek időszakos átvizsgálása és tisztítása megszokottá váljon; mint egy rutinként kerüljön a köztudatba!

 

Alapvezetékből kiemelt vegyes építési törmelék

 

Hibaelhárítás:

 

A csőhálózatok belső felületére jellemző vízkő- és zsírkőlerakódások eltávolításánál kiemelt figyelmet kell fordítani a lehulló szennyeződés következtében előforduló mechnanikai behatásoknak, hiszen egy-egy nagyobb darabban leváló szennyeződés súlya a gravitáció hatásával kiegészülve könnyen képes széttörni, kilyukasztani a csővezetékeket, mely esetben a csővezeték vagy annak szakasza már csak csőcserével javítható ki.

A magasnyomású vízsugaras eljárások alkalmazásánál (WOMA és JETTER) a felületkezeléshez használt vízugár olyan nyomással fecskendezhető a kimeneti fúvóka irányában, mely alkalmas gyökérbenövések és porózus kőzetek átvágására, így ezen víznyomás képes visszafordíthatatlan kárt is okozni a csőpalást és a csővezeték statikai állapotára nézve!

Ott, ahol a csővezetékek anyaga már több évtizedes korú, korrodált, statikailag sérült és elvékonyodott, bár a tisztítás elkerülhetetlen, de ez már eleve kockázati faktort jelent, hiszen ezen vezetékek könnyen kilyukadnak, vagy eltörnek ha a csőpalást már annyira rossz állapotban van, és ebben az esetben elengedhetetlené válik a bontásos feltárás a hiba elhárításának érdekében!

 

Kizáró tényező:

 

Az állagmegóvás vagy hibabejelentés céljából megrendelt csővezetékrendszer átvizsgálásákor abban az esetben, amikor a felmérés folyamán már szemmel látható, hogy a csővezeték aktuális fizikai állapota nem megfelelő, mindíg részletesen tájékoztatjuk ügyfeleinket a várható kockázatok és előnyök tekintetében.

 

 

Azon esetekben, amikor bontás nélküli bélelési technológia alkalmázáshoz nem megfelelő a helyszín, az általunk szolgáltatott előzetes kamerás diagnosztika és csővezeték tisztítás mindenképpen hasznot jelent az ügyfélnek, még akkor is, ha a hiba elhárításához bontással kivitelezhető eljárások igénybevételére lenne szükség.