Mit jelent a cső-bélelés technika

A modern anyagok és technológiák újabb és újabb lehetőségeket nyitnak az építőipar és a szolgálatóipar számára is. Valahol e kettő mezsgyéjén alakult ki az a speciális szolgáltatás, amely különböző méretű és anyagú csövek/vezetékek cseréje helyett azok felújítására irányuló technológiákat alkalmaz és bontás nélkül, a meglévő cső palástján belül végez teljes értékű felújítást.

Az eljárások sokféleségét az átmérők eltérő mérete, a csövek hossza, bekötések száma stb. hívta életre.

Az elsődleges cél, amely minden esetben ugyan az: a meglévő vezetéken belül, létrehozni egy újat, ami további 5-10-15 évig ellátja az eredeti cső feladatát, úgy, hogy ehhez ne kelljen tonnányi földet vagy értékes burkolatokat feltörni, tönkre tenni.

Az általunk használt eljárások a permetezve bélelés, a hibapont javítás és a kifordításos technológia.

Peremetezve béleléskor a Repipe LS egyedi tervezésű gépét és a speciálisan hozzá kifejleszett 2 komponensű polikarbamid tipusú műgyantát használjuk. Ebben az esetben a kezelendő cső falára egyenletes vékony rétegben kifújjuk/permetezzük a bekevert gyantát, ami beleül a pórusokba, repedésekbe, vízzáróvá és simább felületűvé teszi akár a rozsdás vascsöveket is.

A kifordításos technológiánál a hosszú szakaszok felújítása történik. Ebben az esetben nem csak a gyanta kerül a csőfalra, hanem egy filchez hasonló hordozóanyag is vékony belső polimer védőréteggel, ezt nevezzük bélésnek vagy angol nevén liner-nek.  A bélést a kezelendő cső átmérőjével azonos méretben, a szakasz hosszára méretre vágva kezeljük. Beleöntjük a 2 komponensű műgyantát és egyenletesen eloszlatjuk az anyagban. Ez a hengerré összevart, átitatott, hosszú textilcső, önmagában ragacsos és nehezen kezelhető lenne, ezért kifejlesztettek egy belövő szerkezetet.

Ez egy lezárható hengeres „dob”, aminek a segítségével a bélés ragacsos belső fele kívülre kerül a csőbe „belövés”-kor, ez adja a kifordító eljárás nevét is. Sűrített levegővel tartjuk a csőfalhoz préselve a gyantás szövetet, és a gyanta a kikeményedését követően, stabil a csőfalhoz bonthatatlanul kötődő új réteget képez. A bélés típusát, szilárdságát, ellenállóságát, a befogadó cső eredeti feladata alapján választjuk meg. A kikeményedés idejét magas hőmérsékletű gőz használatával fel tudjuk gyorsítani.

A hibapont javítás, a neve is utal rá, kifejezetten egy-egy kritikus csőszakasz kijavítására szolgál. Ilyenkor maga a vezeték jó állapotú, de adott pontokon megsérült (betört, megolvadt) vagy anyaghiba, túlterhelés miatt hajszálrepedések keletkeztek rajta, és jellemző hiba még a csatlakozások szétcsúszása is. Ez bekövetkezhet a csövek építkezés utáni helyezkedéséből, a gépészet összeszerelésekor fellépő feszülésből és ezer más okból. De a tünet ugyanaz, csepegés, szivárgás, nedvesedő falak. Kamerás vizsgálattal ellenőrizve a teljes érintett szakaszt, megtaláljuk a hibás pontot és a megfelelő javítási eljárásra javaslatot teszünk. Egyenes rövid szakasz, vagy elágazás, nem akadály. speciális Y vagy T alakra varrt béléseinket rugalmas szilikon hordozónkon, pontosan a bekötésbe tudjuk helyezni és az egyenes szakaszhoz hasonlóan néhány órán belül újra üzembe helyezhetővé tesszük.

Forduljon hozzánk eső, ipari- vagy szennyvíz csöveinek felülvizsgálatára, bontás nélküli javítására!