Mi a különbség csőtörés és meghibásodás között?

Cégünk cső(vezeték) béleléssel foglalkozik, ami sérült, de működő szakaszok javítását/felújítását jelenti, mégis rengeteg megkeresést kapunk csőtöréssel kapcsolatban. Mi a probléma?

Legvalószínűbb ok, hogy a bélelés technológia még nem elég elterjedt a köztudatban, azonkívül pedig a csőhálózat hibáit egy név alatt kezelik.

Tegyük ezt tisztába!  A folyadékszállító csövek két nagy csoportba oszthatóak.

Nyomóvezetékek

Legjellemzőbb képviselője az ivóvíz szállító csövek csoportja, a közművek 1méteres gerincvezetékétől, az épületen belüli ½ colos hidegvíz csövekig. Mivel a légköri nyomásnál magasabb nyomáson tartja az üzemeltető a rendszert, 2-10 bar magas nyomású vezetékek meghibásodásával kell számolnunk.

Nagyobb átmérőben, léteznek nyomás alatt működtetett ipari és szennyvíz vezetékek is, az ivóvíz rendszerhez hasonlóan.

Meghibásodások és jelei

Mivel nagy nyomás van a csőben, ha meghibásodik, elreped, a nyomás kipréseli a folyadékot, vagyis spriccel, zubog, kitágítja a repedést, elárasztja a környezetét. A köznyelv ezt hívja csőtörésnek -joggal.

Ezt a hibát kizárólag feltárással, a sérült vezeték cseréjével lehet kijavítani.

Gravitációs vezetékek

Jellemzően a háztartások, épületek szennyvíz vagy esővíz szállító csövei, ipari víz, medencék, távfűtő vezetékek. Ezekben „csak” a cső két vége közötti magasságkülönbség miatt mozog a víz.

Meghibásodások és jelei

A csőfal anyaga elgyengülhet (kor, rozsda, kopás) – a víz átszivárog (átizzad) a csőpaláston, az illesztések szétcsúsznak – kifolyik a víz az illesztésnél, repedés, törés, anyaghiány keletkezik, de a cső nem omlik össze – a víz, a rés méretétől függő mértékben folyik/szivárog a környezetbe.

Ezek a meghibásodások orvosolhatóak a Paner Kft. béleléses technológiáival, amikor csak bejutási pontra van szükség, de árokásásra, falbontásra NEM!

FIGYELJEN A JERLEKRE!

A fal a csövek lefutása mentén nedvesedik, penészedik, az alagsor plafonja ázik, szennyvíz szag van az épületben, a látható csövek külső falán folyik, szivárog a folyadék. A ház és a gyűjtőcsatorna-vezeték közötti szakaszon a talaj süpped vizenyős, algás.  A vezetéke ugyan ellátja feladatát, de nem teljesen ép, folyadék jut a környezetbe! Kellemetlenséget, kárt okozva Önnek.

Ezeknél, mi a VEZETÉKEK MEGHIBÁSODÁSA gyűjtőnevet használjuk, megkülönböztetve attól az állapottól, amikor is elkerülhetetlen a bontás.